Youngtimer

1.7.2024

Youngtimers

Youngtimers zijn auto’s van minimaal 15 jaar oud vanaf datumdeel 1. Maar waarom kiezen voor een oude auto? Youngtimers mits aangekocht bijeen deskundig bedrijf kunnen nog jaren mee zeker als ze een aantoonbaar lage kilometerstand hebben en volledige onderhoudshistorie. Voor een gunstige prijsrij je een auto uit het premium segment. De aanschafprijs van een Youngtimer is als je deze vergelijkt met de oorspronkelijke prijs “vriendelijk” te noemen.

Voor de zakelijke rijder is er nog een voordeel. De automoet dan wel zakelijk op naam worden gezet. Youngtimers zijn veelal “marge-auto” waardoor de BTW niet kan worden teruggevorderd bij de belastingdienst. Door de gunstige bijtellingsregeling kan de ondernemer echter veel besparen op de fiscale bijtelling.

Kosten worden zakelijke kosten

Bij een Youngtimer kun je onder meer de kosten vooronderhoud, reparatie, verzekering, leasetermijnen van de bedrijfsresultaten afschrijven en ook de BTW is aftrekbaar. Dat is aantrekkelijk als je goedkoop wil rijden. Ook omdat je met een oudere auto al snel meer geld kwijt bent aan onderhoud en reparaties.

Hoe zit het nu met de bijtelling voor Youngtimers?

Bij een auto van 15 jaar of ouder mag je 35% van de huidige waarde in het economisch verkeer bij het inkomen optellen. Dit kan de factuurwaarde zijn maar je kunt er ook voor kiezen de auto te laten taxeren voor de waarde economisch verkeer (WEV).

Een rekenvoorbeeld.

Volvo XC90 uit 2003. Deze heeft een WEV van bijvoorbeeld €8000,00.Uitgaande van een bijtellingspercentage van 35% van €8000,00 = €2800,00 per jaar. Belastingschrijf 36,93% schrijf 2 IB. Netto bijtelling €2800,00 * 36,93%€1034,04 per jaar/ €86,17 per maand. Leuker kunnen we het niet maken.

En hoe zit het dan met de wegenbelasting?

Deze is gelijk aan de regels voor nieuwe auto’s. Dus daar in zit geen verschil.

Voor meer informatie en leasemogelijkheden neem gerust contact met ons op!