Veranderingen grijs kenteken per 1 januari 2025

15.7.2024
veranderingen grijs kenteken

Naar verwachting worden per 1 januari 2025 bestelwagens met een verbrandingsmotor een heel stuk duurder.

De wetswijziging staat in het Belastingplan en is inmiddels aangenomen door de Eerste Kamer. Het is en blijft wel belastingwetgeving, dus er kan altijd nog iets wijzigen en/of niet doorgaan en/of teruggedraaid worden. Hoewel wij natuurlijk geen voorspellende gaven hebben en niet weten hoe het nieuwe kabinet hierover denkt, verwachten wij dat het wel doorgaat maar 100% zeker is dit pas op 1 januari 2025.

Veel ondernemers gaan ervanuit dat het voorstel doorgaat en zijn daarom vast begonnen met het vervangen van hun bedrijfswagen park

Een nadere toelichting.

 

Als een ondernemer nu een bestelauto koopt met een verbrandingsmotor zijn deze nog vrijgesteld van belasting op personenauto's en motorvoertuigen de z.g. BPM. De hoeveelheid BPM hangt af van de CO2-uitstoot.

Hoe zit het nu precies? Over iedere gram CO2 die er per kilometer wordt uitgestoten betaal je EUR 73,53. Een kleine bestelauto zoals een Volkswagen Caddy deze auto stoot 127 g/km uit. De rekensom ziet er dan als volgt uit. 127 g/km * EUR 73,53 EUR 9338,31 BPM. Per januari 2025 zal een kleine bestelwagen dus ongeveer EUR 10.000,= duurder worden. Bij een grotere bestelwagen die dus meer CO2 uitstoot betekend dit een kostprijsverhoging van maar zo EUR 14.000,00 per januari 2025.

De overheid wil door deze maatregel bedrijven aanzetten om eerder van de verbrandingsmotor over te stappen naar een EV uitvoering.

Heeft u bedrijfswagens in het wagenpark dan is het nu het moment om daar eens goed naar te kijken. Als EV nog moeilijk is in te passen in de bedrijfsvoering of werkzaamheden lijkt het verstandig nu in actie te komen.